Cugetări pentru fiecare zi din an, arhim. Trifon

Cunoscutul sfânt rus Serafim de Sarov (1750-1833) afirma despre sine: Nu știu nimic! Iată niște cuvinte extraordinare spuse de un pustnic care era cel mai căutat și mai solicitat povățuitor duhovnicesc al epocii sale; chiar și țarul Rusiei îi cerea sfaturile. Cu toate acestea, Sfântul Serafim susținea că el nu era decât un recipient al harului și tot binele pe care-l făcea oamenilor venea de fapt de la Dumnezeu.
În calitatea mea de preot și monah, sunt deseori chinuit de gândul că le dau un prost exemplu celorlalți și nu reușesc în nicio zi să le transmit oamenilor imaginea lui Hristos din adâncul ființei mele; cu toate acestea, sunt obligat să am sufletul plin de bucurie în fiecare zi, indiferent de starea în care mă aflu. Sunt de asemenea obligat să predic, să-i învăț pe alții, să scriu despre lucrurile dumnezeiești, să am încredere în Dumnezeu cu orice preț. Mă străduiesc din toate puterile să-mi amintesc mereu de cuvintele apostolului: „Bucuraţi-vă pururea întru Domnul!; şi iarăşi vă spun: Bucuraţi-vă!” (Filipeni 4:4).
Încerc, în același timp, să nu uit cuvintele Sfântului Vasilie cel nebun pentru Hristos, ale cărui sfinte moaște se află în catedrala care-i poartă numele din Piața Roșie. Sfântul spunea: Iarna este friguroasă, dar Raiul este dulce. Întocmai Sfântului Antonie cel Mare strig și eu către Dumnezeu: Unde ești, Doamne?, în timp ce simt că plutesc într-un râu de har. Vreau să fiu prietenul lui Dumnezeu și, cu toate acestea, parc-aș fi un pui de vultur pe care l-a împins mama lui afară din cuib.
Mă mângâie însă povața Sfântului Serafim de Sarov care-și sfătuia fiii duhovnicești astfel: Când ne simțim descurajați, să nu cedăm descurajării, ci, mai degrabă, întăriți și ocrotiți de lumina credinței, să ne adresăm duhului răutății cu mult curaj și să-i spunem așa: Ce ești tu pentru noi, tu, cel rupt de Dumnezeu, tu, care-ai fugit din ceruri, tu, rob al răului? Tu n-ai cum să îndrăznești să ne faci nimic nouă; Hristos, Fiul lui Dumnezeu, este Cel care are putere asupra noastră și asupra universului întreg. Pleacă de la noi, pacoste ce ești! Noi suntem neclintiți în credință prin puterea Crucii Lui. Șarpe ce ești, îți vom zdrobi capul!