Rugăciune a Sf. Isaac Sirul
Doamne, dă-mi să simt puterea cuvintelor Scripturii. Amin.

aşa grăieşte Domnul:

Din Epistola către Evrei a Sf. Ap. Pavel (7,1-6)

1. Căci acest Melchisedec, rege al Salemului, preot al Dumnezeului-Celui-Preaînalt, care l-a întâmpinat pe Avraam când acesta se’ntorcea de la înfrângerea regilor şi l-a binecuvântat,
2. el, căruia Avraam i-a făcut parte, zeciuială din toate, „al cărui nume” se tâlcuieşte mai întâi „rege al dreptăţii”, dar care mai este şi rege al Salemului, adică „rege al păcii”,
3. fără tată, fără mamă, fără spiţă de neam, neavând nici început al zilelor, nici sfârşit al vieţii, dar asemănat Fiului lui Dumnezeu, el rămâne preot de-a pururi.
4. Vedeţi dar cât de mare este acesta, căruia chiar şi Avraam i-a dat zeciuială din prada de război, el, patriarhul!
5. Cei dintre fiii lui Levi care primesc preoţia au poruncă, după lege, să ia zeciuială de la popor, adică de la fraţii lor, cu toate că şi aceştia au ieşit din coapsele lui Avraam;
6. dar el „Melchisedec”, care nu-şi trage neamul din ei, a primit el zeciuială de la Avraam, şi l-a binecuvântat pe cel ce avea făgăduinţele!

Din Evanghelia după Luca (21, 28-36)

28. Iar când acestea vor începe să fie, prindeţi inimă şi înălţaţi-vă capetele, pentru că răscumpărarea voastră se apropie”.
29. Şi le-a spus o parabolă: „Vedeţi smochinul şi toţi copacii:
30. Când înfrunzesc, de la voi înşivă ştiţi, văzându-i, că vara e aproape.
31. Aşa şi voi, când pe acestea le veţi vedea petrecându-se, să ştiţi că aproape este împărăţia lui Dumnezeu.
32. Adevăr vă grăiesc că neamul acesta nu va trece până ce toate acestea nu vor fi.
33. Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.
34. Luaţi aminte la voi înşivă, să nu vi se îngreuieze inimile de’mbuibare şi de beţie şi de grijile vieţii, şi ziua aceea să vină peste voi fără veste,
35. căci ca o mreajă va veni peste toţi cei ce locuiesc pe faţa’ntregului pământ.
36. Aşadar, privegheaţi în toată vremea rugându-vă, ca să vă’ntăriţi să scăpaţi de toate acestea care vor să vină şi să staţi înaintea Fiului Omului”.

Cugetări pentru fiecare zi din an, arhim. Trifon

Mulți oameni au impresia că Dumnezeu este un mit, o idee frumoasă, dar destul de neverosimilă. Dacă acest Dumnezeu în Care declară ei c-ar dori să creadă, ar fi real, nu ne-ar ajuta El oare să-L vedem și să-L căutăm? Iar dacă suntem liberi să-L alegem, de ce nu ne lasă să-L găsim mai cu ușurință?

Iată câteva întrebări pe care și le pun numeroși oameni pentru că mulți vor să creadă că există un Dumnezeu căruia îi pasă de ei și care poate să intervină în favoarea lor în lupta lor cu viața de zi cu zi, dar totuși nu sunt în stare să creadă. Filosofia nihilistă care a pus stăpânire pe sufletele multor tineri din zilele noastre se bazează pe disperarea unei epoci care a văzut atâtea războaie, atâta sărăcie, atâtea crime, atâția copii abuzați și un viitor atât de lipsit de speranță – încât ei nu înțeleg cum poate exista un Dumnezeu din moment ce suferințele acestea atât de cumplite se tot multiplică în lumea noastră.

Unde este Dumnezeu?  Este în fiecare răsărit de soare. Este în măreția munților și în imensitatea mărilor. Este în atingerea delicată și duioasă a mâinilor mamei. Este în cuvintele de dezlegare rostite de preot după spovedania credincioșilor. Este în zâmbetul unei doamne în vârstă atunci când vede un cuplu de tineri ținându-se de mână. Este în splendoarea universului cosmic într-o noapte întunecoasă. Este în chicotelile unui copilaș care se joacă. Este în căldura unui pisoi pe care îl ținem în mâini.

Este în Crucea care L-a susținut pe Fiul Omului. Este în pâinea și vinul care se prefac în Trupul și Sângele Lui. Este Duhul Care transformă inimile și face din oameni, sfinți. Este mai aproape de noi decât propria noastră respirație, mai plin de iubire decât îmbrățișarea pe care o primește un copil bolnav de la bunica lui.

El este pretutindeni, căci nu există niciun loc unde să nu poată fi. El umple toate lucrurile și poate fi văzut oriunde, dacă vom privi cu ochii larg deschiși și cu inimile larg deschise.