aşa grăieşte Domnul:
Din Epistola către Galateni a Sf. Ap. Pavel (2, 11-16)
11. Dar când Chefa a venit în Antiohia, eu pe faţă i-am stat împotrivă, căci vrednic era de înfruntare.
12. Fiindcă înainte de a fi venit unii de la Iacob, el mânca împreună cu păgânii; dar când au venit aceia, el se ferea şi se ţinea deoparte, temându-se de cei din tăierea’mprejur.
13. Şi’mpreună cu el s’au făţărnicit şi ceilalţi iudei, încât până şi Barnaba a fost atras în făţărnicia lor.
14. Dar când eu am văzut că ei nu calcă drept, după adevărul Evangheliei, i-am zis lui Chefa, în faţa tuturor: Dacă tu, care eşti iudeu, trăieşti ca păgânii şi nu ca Iudeii, de ce-i sileşti pe păgâni să trăiască precum Iudeii?
15. Noi suntem din fire iudei, iar nu păcătoşi dintre păgâni;
16. ştiind însă că omul nu se îndreptăţeşte din faptele legii, ci numai prin credinţa în Iisus Hristos, am crezut şi noi în Hristos Iisus, pentru ca din credinţa în Hristos să ne îndreptăţim, iar nu din faptele legii; căci din faptele legii nimeni nu se va îndreptăţi.
Din Evanghelia după Marcu (5, 24-34)
24. Şi a mers cu el. Şi mulţime multă Îl urma şi-L îmbulzea.
25. Şi era o femeie care de doisprezece ani avea scurgere de sânge.
26. Şi multe îndurase de la mulţi doctori, cheltuindu-şi toate ale sale, dar nefolosind nimic, ci mai mult mergând înspre rău.
27. Auzind ea de Iisus şi venind în mulţime şi fiindu-I în spate, s’a atins de haina Lui;
28. că-şi zicea: „De mă voi atinge măcar de haina Lui, mă voi vindeca”.
29. Şi îndată izvorul sângelui ei a încetat şi ea a simţit în trup că s’a vindecat de boală.
30. Şi îndată cunoscând Iisus în Sine puterea ieşită din El şi întorcându-Se către mulţime, a întrebat: „Cine s’a atins de hainele Mele?”
31. Şi I-au zis ucenicii: „Tu vezi mulţimea îmbulzindu-Te, şi zici: cine s’a atins de Mine?…”.
32. Şi El se uita împrejur s’o vadă pe aceea care făcuse aceasta.
33. Iar femeia, înfricoşându-se şi tremurând, ştiind ce i se făcuse, a venit şi a căzut înaintea Lui şi I-a spus tot adevărul.
34. Iar El i-a zis: „Fiică, credinţa ta te-a mântuit, mergi în pace şi fii sănătoasă de boala ta!”
Cugetări pentru fiecare zi din an, arhim. Trifon
Deși toți Sfinții Părinți ne povățuiesc să ne luptăm împotriva patimilor, noi continuăm să facem aceleași păcate – uneori pentru că ne-am obișnuit cu repetarea lor; de exemplu, „am luat” un obiect de la serviciu și nu și-a dat nimeni seama, așa că data viitoare când vom avea nevoie de un pix, vom mai „lua” încă unul. Poate că avem deja vreo douăzeci de pixuri într-o cană mare acasă, pe masa din bucătărie; avem oare nevoie de toate pixurile? Bineînțeles că nu, dar continuăm să le colecționăm, pentru că ne-am făcut un obicei din asta. Dacă lucrăm într-un restaurant, ni se pare cumva că avem dreptul să „luăm” ceva mâncare pentru acasă, la sfârșitul programului? Sau ni se pare că salariul prea mic pe care-l primim ne îndreptățește să furăm? Iar atunci când mergem la cumpărături, mutăm cumva o pungă de cafea dintr-o zonă a supermarketului unde sunt expuse mărfuri la prețuri integrale într-o altă zonă, unde se află mărfuri la prețuri reduse – pentru a economisi câțiva bani?
Odată ajunși acasă, ne răstim la soție/ soț și la copii fără motiv, chiar dacă nu ne-a supărat nimeni? Când suntem în trafic diminețile conducem mașina agresiv, accelerând fiindcă suntem grăbiți să ajungem la serviciu și ne deranjează mereu partenerii de trafic care respectă limita de viteză indicată? La serviciu îi jignim pe subalternii noștri numai așa, fiindcă ne aflăm într-o poziție de autoritate față de ei?
Pentru a ne elibera de asemenea patimi, să reparăm ce se mai poate repara: să ducem pixurile înapoi, la serviciu, două câte două,, până când le vom înapoia pe toate; să mergem mai devreme, chiar înainte de începerea programului, la restaurantul unde lucrăm și să stăm peste program, pentru a compensa cu ore suplimentare de lucru mâncarea furată; să lăsăm la una dintre casierele magazinului de unde-am luat punga de cafea cu bani mai puțini diferența de bani ; să plecăm mai devreme de acasă diminețile și să conducem mașina pe banda din dreapta, pentru a evita tentația de a conduce agresiv. Iar în timp ce conducem, să ascultăm la radio emisiuni religioase, care ne vor însoți pe cale cu îndrumări duhovnicești.
0 Comments