Implică-te în organizarea agapelor!

Când un pământ bea ploaia ce-i vine adesea şi rodeşte ierburi folositoare celor pentru care-au fost lucrate, el binecuvântare de la Dumnezeu primeşte…Evrei 6, 7

Originară din estul și sud-estul Asiei și India, planta de ceai este cultivată astăzi în toate regiunile tropicale și subtropicale. Diversele forme sub care se găsește sunt rezultatul diferitelor metode de procesare. Astfel, ceaiul negru este produsul fermentării, celelalte (alb, galben etc.) având grade mai mici de fermentare. Ceaiul verde nu este fermentat deloc, fiind supus celor mai puține transformări, de unde rezultă și cele mai puternice proprietăți curative.

Principalii constituienți chimici ai ceaiului verde au puternică activitate anticanceroasă, antibacteriană și antivirală, antiinflamatorie, dar și efect de scădere a nivelului LDL („colesterolul rău”) și a glicemiei.

Este un stimulent al activității nervoase, inhibând totodată apariția tumorilor cerebrale și a bolii Parkinson, dar și al circulației sangvine, reducând tensiunea arterială. Un alt rol deosebit de important este acela de a conferi protecție față de acțiunea neurotoxică a glutamatului atât de des întâlnit în produsele de pe rafturile magazinelor alimentare.

Ceaiul verde poate preveni instalarea rezistenței la insulină, deci apariția diabetului zaharat de tip II.thea sinensis

Activitatea lui antivirală este orientată preferențial către virusurile gripale și HIV.

Bine studiate sunt și mecanismele prin care ceaiul verde contribuie semnificativ la reducerea greutății corporale.

Datele epidemiologice arată că ceaiul verde previne apariția cancerului mamar, ovarian, uterin, de prostată, pancreatic, pulmonar, de colon, de vezică urinară, de piele, leucemie. Deasemeni, conferă protecție față de tumorigeneza indusă de nitrozaminele din fumul de țigară și din multe produse alimentare, mai ales mezeluri.

Toate aceste proprietăți ale ceaiului verde îl recomandă atât în vederea prevenției, cât și a terapiei bolilor enunțate.

***sursă bibliografică: „Cancerizare chimică și substanțe anticancerigene din plante”, de D. Mișcalencu, F. Mailat, G. Caraene, I. Nicolae, S. Schipor 

Vezi aici mai multe despre o alimentație echilibrată.