Ochii tuturor nădăjduiesc în Tine, iar Tu le dai hrana la vreme potrivită. Psalmii 144, 15
Stilul de viață al omului modern – sedentar, totdeauna agitat, fără timp, stresat, obsedat de confort – este foarte diferit de cel al bunicilor și strămoșilor noștri – mai rezistenți și mai sănătoși -, subliniindu-se tot mai mult nevoia de a ne întoarce la obiceiurile – cel puțin – alimentare ale înaintașilor noștri. Facem parte dintr-o generație ai cărei copii sunt mai bolnavi decât părinții, graficul îndreptându-se vertiginos în jos.
Cum trăiau bunicii noștri?
- desfășurau zilnic activitate fizică; mergeau de obicei pe jos;
- acordau atenție orelor de masă, care era servită într-un cadru liniștit;
- consumau alimente naturale, provenite din mai multe surse, mai puțin prelucrate și chimizate; își preparau de regulă hrana doar pentru o zi, maxim două;
- nu foloseau aditivi alimentari, grăsimi artificiale, îndulcitori artificiali, zaharuri rafinate;
- uleiurile erau nerafinate, presate la rece;
- nu se ghiftuiau;
- miercurea și vinerea țineau post;
- nu trăiau într-o perpetuă sărbătoare alimenară! Consumau mai puțină carne, iar aceasta era preparată în gospodărie, în condiții naturale, mult diferite de cele industriale actuale);
- nu consumau dulciuri rafinate, produse de cofetărie, patiserie decât la ocazii, sărbători. Obezitatea era aproape necunoscută (de altfel, obezitatea este necunoscută în natură, numai omul modern și animalele domestice suferă de obezitate!);
- nu existau lanțuri de restaurante tip fast-food;
- nu consumau băuturi răcoritoare, energizante, ci apă de izvor;
- alimentele consumate nu aveau densități calorice enorme, așa cum au cele de azi.
- agricultura nu era încă atât de intensivă, chimizată, alimentele nu erau iradiate, conservate, aditivate, preparate la microunde, din aluaturi și cărnuri congelate;
- legumele nu creșteau în substraturi sintetice;
- animalele și păsările nu erau furajate cu nutrețuri chimizate și plante modificate genetic, se puteau mișca liber și consumau furaje naturale.
Cum trăim noi?
- suntem sedentari;
- nu acordăm nicio importanță orelor de masă și modului în care mâncăm (mâncăm seara la ore târzii alimente „grele”, mâncăm în autobuz, pe stradă, la TV, la calculator); mâncăm și fără să ne fie foame;
- consumăm abuziv alimente procesate industrial (cu multe calorii, pline de chimicale, dezechilibrate nutrițional), având o dietă monotonă și nesănătoasă;
- alimentația nu este variată: consumăm câteva cereale, cartofi, câteva sortimente de carne, ouă de la păsări crescute în condiții industriale, grăsimi artificiale;
- nu postim;
- înlocuim apa cu alte băuturi (bere, lapte, răcoritoare sau energizante, cafea);
- prăjim în exces, consumând astfel alimente cu substanțe neurotoxice și cancerigene;
- utilizăm cuptorul cu microunde – ceea ce scade valoarea nutritivă și generează modificări periculoase în structura chimică a alimentelor;
- nu asociem corect alimentele, apărând procese de putrefacție cancerigene;
- consumăm prea puține fructe și legume proaspete, prea puține alimente integrale;
- nu respectăm alternanța perioadelor de activitate cu cele de odihnă.
*** Material realizat după primul volum al lucrării Și noi ce mai mâncăm?, de prof. dr. Gh. Mencinicopschi
0 Comments