A lua masa cu plăcere este poate cel mai important aspect al unei alimentații sănătoase, masa fiind un moment de puternică socializare, de bună-dispoziție, de calm. Este de dorit ca înainte de masă să alungăm gândurile care neliniștesc și îngrijorează, starea de spirit negativă îngreunând foarte mult digestia. De aceea, întotdeauna înainte de a ne așeza la masă trebuie să ne închinăm și să închinăm mâncarea, să ne arătăm recunoștința față de Dumnezeu pentru acest dar vital – hrana!
Ambianța în care luăm masa trebuie să fie nu doar armonioasă, caldă și liniștită, ci chiar de sărbătoare; la urma urmei, fiecare masă este un prilej de a ne aduce aminte de bunătățile lui Dumnezeu, de mila Lui, de creația Sa pe care ne-a dat-o spre mâncare. De aceea, este de preferat să nu frecventăm restaurantele zgomotoase, agresive, iar după masă sunt binevenite mici plimbări.
Domnul doctor Gh. Mencinicopschi ne sfătuiește să gătim cu dragoste, să mâncăm cu dragoste, ca acesta să devină cel mai prețios ingredient al mâncării ce ne va hrăni atât corpul, cât și sufletul.
Câteva sfaturi importante pentru o alimentație sănătoasă și deci, hrănitoare
- Evitarea consumării deserturilor imediat după masă (mai ales după mesele de carne), ci sub formă de gustare;
- Apa nu se bea înainte sau în timpul mesei;
- Să ne ridicăm de la masă când încă ne mai este puțin foame;
- Să nu confundăm setea cu foamea! Când simțim foame, s-ar putea de fapt să ne fie sete;
- Consumul zilnic de fructe și legume crude;
- Evitarea alimentelor foarte calde sau foarte reci, deoarece perturbă digestia și cresc riscul apariției cancerului gastric;
- Evitarea consumului a mai mult de un aliment concentrat la o masă (orice aliment care nu este fruct sau legumă crudă este concentrat);
- Evitarea gustărilor frecvente;
- Excluderea alimentelor rafinate și chimizate;
- Evitarea consumului de zahăr, alcool, mezeluri, uleiuri rafinate, margarină, băuturi răcoritoare chimizate;
- Evitarea abuzului de cafea, ceaiuri, condimente tari;
- Evitarea alimentației monotone, redusă la un aliment predominant;
- Respectarea posturilor recomandate de Biserică;
- Folosirea alimentelor integrale;
- Cumpătarea.
Toți specialiștii în probleme de nutriție și diete sunt de acord că principiul cumpătării este fundamental, astfel încât cantitatea de alimente consumată în mod curent poate fi scăzută la jumătate, cu condiția să folosim alimente integrale. Mesele excesive solicită mult sistemul enzimatic intestinal și celulele hepatice și pancreatice. Experiențele pe animale dovedesc o dublare a duratei de viață la cele hrănite cu cumpătare față de cele hrănite de voie (până la sațietate).
*** Materiale utilizate pentru realizarea acestei pagini: Revoluție în bucătărie, de prof.dr. Gh. Mencinicopschi și naturalia.ro
0 Comments