Ciolpani

Așezată pe malul Ialomiței, la nici 40 km de București, comuna Ciolpani este o localitate înfloritoare, locuită de oameni gospodari. Trecând pe acolo, nici nu te poți gândi că în apropiere este un loc al suferinței. Suferință trupească, dar și durere a nostalgiei, a dorului de cei dragi, a neputinței…

Centrul de Îngrijire și Asistență Ciolpani a slujit în prima jumătate a sec. XX ca spital pentru copiii bolnavi de plămâni, iar mai apoi a fost transformat în ospiciu pentru îngrijirea bătrânilor. Sunt găzduiți în prezent în jur de 60 de bătrâni, unii cu dizabilități fizice sau chiar mentale. Prin grija părintelui Mirel Ilie, preot de caritate pentru comunitatea ortodoxă a persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire din Bucureşti, centrul a fost reabilitat în urmă cu 4 ani, dar zidurile nu pot suplini dragostea. În ultimii ani comunitatea noastră, reprezentată de o mână de oameni consecvenți, a fost alături de acești bătrâni lună de lună, dăruindu-le din prisosul celor materiale, dar mai ales din timpul lor.

Când dai un ban pentru o cauză oarecare, te simți bine că ai ajutat. Chiar și atunci când te duci personal și dai cuiva un pachet , un mic dar, tot e în tine o urmă de satisfacție, de împlinire. Dar atunci când esti strâns în brațe și sărutat de un om care nici nu realizează că tu i-ai adus ceva, care se bucura doar pentru că tu ești acolo pentru el…atunci ai un șoc, ai șocul iubirii necondiționate. Simți cum primești înapoi mai mult decât ai dăruit. E ciudat cum plecând de la premiza că tu ești ăla care se duce să ofere din preaplinul iubirii sale, ajungi să realizezi că, de fapt, tu ești cel care primește. Te smerește Dumnezeu arătându-ți un om care trăiește în condiții greu de imaginat pentru mulți dintre noi, care din pricina bolii nu înțelege lumea materială, nu conștientizează ce i-ai adus sau chiar faptul că i-ai adus ceva, un om pe care ai tendința să-l compătimești, dar care are ceva ce te lasă fără cuvinte, ce biruie mintea ta „sănătoasă”, ce dărâmă mândria ta ascunsă, el are iubire pe care o dăruiește tuturor fără să ceară ceva în schimb.

Anamaria P.

Tâncăbești

Înainte de a ajunge în Ciolpani, trecem prin localitatea Tâncăbești, cunoscută pentru vadul turistico-economic generat de apropierea lacului Snagov. Mai puțin cunoscută însă pentru Centrul de Plasament nr. 4 ce adăpostește aprox. 50 de persoane cu dizabilități mentale, parte dintre ei fiind copii.

Părasiti de propriile familii și abandonați de societate într-un cadru rece, instituționalizat, au nevoie să simtă că nu au fost uitați. Sunt copii (așa sunt numiți de angajați, fie că sunt adolescenți, fie deja adulți, pentru că „…și ăștia mai marii sunt tot ca niște copii„) care suferă de epilepsie, autism, sindrom Down, forme grave de afecțiuni ale ochilor, pareze, iar personalul medical nu reușește mereu să facă față situațiilor extreme dese.

Lipsurile sunt multe: lipsa unui program de activități de dezvoltare și educatie și, mai apoi, de integrare în societate, lipsa mijloacelor de stimulare (jucării, cărți, unelte) potrivite cu nevoile și vârstele fiecăruia, lipsa unui mobilier adecvat, lipsa unui tratament medical cât mai omenos și a hranei potrivite pentru fiecare boală în parte, lipsa grijii unui părinte, lipsa noastră…

Un număr mic de oameni de la noi de la biserică se străduiesc să ajungă lângă aceste inimi suferinde, care, o dată ce ai trecut pragul ușii te primesc necondiționat, cu băierile sufletului larg deschise. Darurile duse, sprijinul material, chiar și puținul timp petrecut împreună în cadrul micilor ateliere creative sau culinare nu reușesc să echivaleze zâmbetele încrezătoare ale acestor ființe atât de încercate.

 


Glodeanu

(http://copiiidinglodeanu.blogspot.ro/)

Satul Cârligu Mare din comuna Glodeanu Siliștea este o proiecție a satului românesc contemporan, mai ales din sudul țării, în care oamenii trăiesc în mare măsură din agricultură și își acoperă cu greu nevoile cotidiene.

Gândindu-se la copiii acestora, părintele Marian a deschis aici un Centru Social în curtea bisericii unde copiii primesc o masă caldă în fiecare zi și au de asemenea posibilitatea de a participa la diferite activități educative ținute de diverse asociații.

Printre acestea se numără și comunitatea noastră care este prezentă în viața copiilor din Glodeanu pe de o parte prin donațiile de haine, alimente, cărți etc., pe de altă parte prin activitățile pe care unii dintre noi le-am desfășurat împreună cu cei mici. În general, ne-am concentrat asupra activităților plastice (desen, pictură, colaj, modelaj), de limbă (prin diverse jocuri și mici lucrări scrise, cea mai recentă fiind scrisoarea către îngerul păzitor), muzicale și chiar de cunoaștere a mediului înconjurător.

Miezul acestor activități este incercarea de a-i apropia pe copii de biserică. Din acest motiv considerăm că cel mai important aspect al acțiunilor de la Glodeanu sunt discuțiile pe teme duhovnicești (ex. copilăria Sf. Nectarie, sărbătoarea Sf. Arhangheli) sub umbrela cărora se desfășoară toate activitățile. Astfel, prezența noastră acolo trebuie să fie consecventă, nu doar de Paști și de Crăciun, și reală prin implicarea afectivă față de ei ca ființe umane unice, lucru care contează mai mult decât o jucărie în dar.


Ortodoxia în misiune în Rwanda

Biserica are o ușă prin care toți cei care vor intră.

0 comments

Misiune în Africa

Doamne al Adevărului și al iubirii: Tată, Fiule și Duhule Sfinte, ascultă rugăciunea noastră pentru cei care nu Te cunosc, ca ei să ajungă la înțelegerea mântuitoare a Adevărului și ca Numele Tău să fie slăvit între toate neamurile.

0 comments

Biserica „Sfânta Cruce” din Pătrăuți

În anul 1487, Sfântul Ștefan cel Mare ridica în codrii de lângă Suceava o biserică cu hramul Sfintei Cruci.

0 comments

Asociația Glasul Vieții

Asociația Glasul Vieții își desfășoară activitățile în zona Iașilor, cu rugăciunile Bisericii Nașterea Domnului și ale tuturor celor care, în frunte cu părintele Dan Damaschin, își unesc eforturile pentru…

0 comments