Rugăciune a Sf. Isaac Sirul
Doamne, dă-mi să simt puterea cuvintelor Scripturii. Amin.

aşa grăieşte Domnul:

Din Prorocia lui Isaia (9, 7-20)

7. Moarte a trimis Domnul asupra lui Iacob si a venit asupra lui Israel.
8. si tot poporul lui Efraim si cei ce locuiesc in Samaria vor cunoaste, ei, cei ce’n trufie si’n inima semeata zic:
9. „Caramizile au cazut, ci veniti, sa cioplim pietre si sa taiem duzi si cedri. Și sa ne zidim turnuri!…”.
10. Și Domnul ii va zdrobi pe cei ce se ridica’mpotriva Lui pe muntele Sionului, iar pe vrajmasii Sai ii va risipi:
11. Siria de la Soare-Rasare si pe Elinii de la Soare-Apune, cei ce-l mananca pe Israel cu toata gura. Pentru toate acestea, mania Lui nu s’a dus, ci mana Sa e inca inalta.
12. Dar poporul nu s’a intors pana ce a fost lovit; ei pe Domnul nu L-au cautat.
13. Asa ca Domnul a luat de la Israel capul si coada, ce e mare si ce e mic, intr’o singura zi:
14. omul batran si cei ce cauta la fata omului (acestia sunt capul), profetul care invata faradelegea (acestia sunt coada).
15. Și cei ce-l fericesc pe poporul acesta il vor amagi si-l vor amagi pana ce-l vor inghiti.
16. De aceea Domnul nu Se va veseli de tinerii lor, nici nu va avea mila de orfanii si vaduvele lor, ca toti sunt nelegiuiti si rai si fiece gura nedreptate graieste. Pentru toate acestea, mania Lui nu s’a dus, ci mana Sa e inca inalta.
17. Ca focul va arde faradelegea, in foc se va mistui ca iarba uscata, in desisurile padurii va arde si toata preajma dealurilor o va inghiti.
18. De aprinderea maniei Domnului pamantu’ntreg se-aprinde si ars ca de foc va fi poporul. Nici un om nu va avea mila de fratele sau,
19. ci se va rasuci spre dreapta fiindca-i va fi foame si va manca din cele ce-s de-a stanga; si nu se va satura omul mancand carnea bratului sau.
20. Ca va manca Manase carnea lui Efraim si Efraim pe a lui Manase, caci ei impreuna il vor impresura pe Iuda. Pentru toate acestea, mania Lui nu s’a dus, ci mana Sa e inca inalta.

Din Cartea Facerii (7, 1-5)

1. Şi Domnul Dumnezeu i-a zis lui Noe: „Intră în corabie, tu şi toată casa ta, căci pe tine te-am văzut că eşti drept înaintea Mea în neamul acesta.
2. Din toate animalele curate vei lua cu tine câte şapte perechi, parte bărbătească şi parte femeiască, iar din animalele necurate câte o pereche, parte bărbătească şi parte femeiască.
3. De asemenea, din păsările cerului cele curate să iei câte şapte perechi, parte bărbătească şi parte femeiască, iar din toate păsările cele necurate, câte o pereche, parte bărbătească şi parte femeiască, ca să le păstrezi lor soiul pe faţa’ntregului pământ.
4. Căci încă şapte zile, şi Eu voi face să plouă pe pământ timp de patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi şi voi pierde de pe faţa pământului toate fiinţele pe care le-am făcut”.
5. Şi a făcut Noe toate câte i-a poruncit Domnul Dumnezeu.

Din Proverbele lui Solomon (8, 32-36; 9, 1-11)

32. Acum asadar, fiule, asculta-ma:
33. Fericit e barbatul care ma asculta
34. si fericit e omul care pazeste caile mele, zilnic priveghind la usile mele, asteptand la pragurile intrarilor mele.
35. Ca iesirile mele sunt iesiri de viata si [in ele] se pregateste bunavoire de la Domnul.
36. Dar cei ce pacatuiesc impotriva mea isi pangaresc sufletele, iar cei ce ma urasc pe mine, ei moartea o iubesc”.
1. Întelepciunea si-a zidit siesi casa si pe sapte stalpi a intarit-o;
2. jertfele si le-a injunghiat, vinul si l-a dres in pahar si masa si-a pregatit-o;
3. slugile si le-a trimis sa faca’nalta strigare la pahar, zicand:
4. „Cel simplu, neinvatat, sa treaca pe la mine!” Iar celor nemintosi le-a zis:
5. „Veniti si mancati painea mea si beti vinul pe care l-am dres pentru voi!
6. Lasati deoparte nerozia si veti trai, pentru ca in veac sa imparatiti; cautati lucrarea mintii, ca sa puteti trai, si drept calauziti-va intelegerea prin cunoastere”.
7. Cel care-i cearta pe cei rai isi va atrage dispreț, iar cel care-l mustra pe cel necurat se necinsteste pe sine.
8. Nu-i mustra pe cei rai, ca sa nu te urasca; mustra-l pe cel intelept, si el te va iubi.
9. Deschide-i inteleptului o cale, si el va fi mai intelept; invata-l pe cel drept sa cunoasca, si el mai multa cunoastere isi va dobandi.
10. inceputul intelepciunii e frica de Domnul, iar sfatul celor sfinti e cunoasterea; caci a cunoaste legea e datul cugetului bun;
11. ca’n acest chip vei trai mult si anii vietii tale ti se vor adauga.

Extrase din Hristos – comoara psalmilor, de Traian Dorz

„Doamne, nu cu mânia Ta să mă mustri, nici cu urgia Ta să mă cerţi.” (Psalmii 37:1)

Sufletul credincios știe că încă mai greșește în multe feluri, că greșește cel mai adesea în vorbire, că greșește fără voia sa și fără să-și dea seama de multe ori. „Fiindcă noi în multe greşim. Dacă e cineva care să nu greşească’n cuvânt, apoi acela e bărbat desăvârşit, în stare să-şi înfrâneze şi trupul întreg.” (Iacob 3:2) Uneori greșește dându-și seama, dar constrâns de diferite împrejurări sau nenorociri. Alteori greșește fiindcă este ori slab, ori nepregătit, ori nepăsător. Dar credinciosul mai știe – sau află îndată – că greșelile acestea vor fi urmate sigur și totdeauna de mustrarea Domnului.

Uneori mustrarea vine chiar îndată și amar. Alteori vine ceva mai târziu. Uneori vine din coștiința lui. Alteori din afară de el. Uneori vine de la cei apropiați sau de la cei potrivnici. Alteori vine de la Domnul. Uneori vine din întâmplări păgubitoare, de la suferință, de la pedepsire. Alteori vine de la Cuvântul Sfânt, citit sau auzit… Uneori vine numai dojenitor, alteori vine usturător… Dar totdeauna vine sigur!

O, suflet credincios, dacă îți este dulce și scumpă pacea și împăcarea ta cu Dumnezeu Tatăș și cu dulcele tău Mântuitor și Răscumpărător Iisus și cu Sfântul Duh, bunul și gingașul tău Povățuitor și Apărător, atunci ferește-te cu groază de orice rău – nu păcătui! „Iubirea să fie nefăţarnică. Urâţi răul, alipiţi-vă de bine.” (Romani 12:9) „Copilaşii mei, pe acestea vi le scriu ca să nu păcătuiţi. Şi dacă a păcătuit cineva, noi avem Mijlocitor către Tatăl, pe Iisus Hristos, Cel-Drept.” (1 Ioan 2:1) În felul acesta nu va interveni niciodată între tine și Domnul nimic tulburător și nicio ruptură nu va întrista Fața Lui iubitoare.

Când totuși ai păcătuit, aleargă mai întâi tu să repari totul între tine și Domnul tău. Dacă vei face așa, Domnul va avea milă și bucurie de tine, vei fi scutit de a fi osândit o dată cu lumea și vei dobândi iarăși pacea cu El. „…dar când ne judecă Domnul, ni se dă o pedeapsă, ca să nu fim osândiţi împreună cu lumea.” (1 Corinteni 11:32)

Cuvinte înțelepte

„Diavolul vrea să piardă pe fiii cei rătăciți cu două vorbe de înșelăciune: cu mâine și cu prea. Întoarce-te mâine!șoptește ispititorul. Iar mâine îți zice Ești prea păcătos, omule, pentru a fi iertat! Înșelăciunea lui mâine o putem birui cu azi, iar înșelăciunea cu prea o biruie dragostea și bunătatea Tatălui ceresc.” (pr. Iosif Trifa)