Cugetări pentru fiecare zi din an, arhim. Trifon

Tinerii au multe idei, visuri și planuri de viitor, iar exuberanța lor tinerească este plină de speranțe și vitalitate. Înfățișându-se astfel, ei încep să ia locul generației actuale și să conducă lumea. Ce vor primi ei de la noi care să-i ajute să fie conducători străluciți în viitor? Cred că darul cel mai de preț pe care-l putem oferi este acela de a le dărui iubire, respect și, mai presus de toate, de a le demonstra adevărul credinței prin aplicarea ei în viața noastră de zi cu zi. Dacă nu-L vor vedea pe Hristos în noi, dacă vom afișa doar o atitudine pioasă, făcând paradă de credință, aceasta nu le va fi de niciun folos. Ei trebuie să vadă în noi niște oameni transformați de relația noastră cu Hristos, să-L vadă pe Hristos în noi, să simtă că El îi iubește și le întinde mâna întru întâmpinare, cu respect și cu speranță. Ei trebuie să ne perceapă ca pe niște oameni ai rugăciunii. Nu este suficient să mergem regulat la biserică. Dacă Ortodoxia noastră nu va trece dincolo de ușile bisericii, înseamnă că-i vom dezamăgi pe cei tineri – iar dacă Ortodoxia noastră va fi „o societate de conservare a etnicității”, îi vom îndepărta de ea.
Se apropie ziua în care vom da socoteală de faptele noastre, ziua când va trebui să facem față acestei provocări. Adevărul este că în vremurile actuale nu se întâmplă nimic nou, nimic din ce nu au trăit și generațiile dinaintea noastră. Așa cum ele, generațiile anterioare, au ieșit la liman din situații istorice definite de întuneric și disperare, cu ajutorul oamenilor credincioși, tot la fel și generația vârstnică de astăzi trebuie să iasă în frunte purtând cu cinste stindardul speranței și al credinței, pentru a aduce lumina lui Hristos într-o lume care-și pierde speranțele pe zi ce trece.
Tot mai mulți tineri sunt obligați să-și întrerupă studiile din cauza greutăților economice și sunt confruntați cu perspective sumbre de viitor. Fie bine! Întrucât Hristos este singura speranță a lumii acesteia, acum e timpul să inaugurăm o nouă eră a credinței. Numai în El, în Hristos, va afla lumea o bunăstare adevărată și o pace trainică.
Fie ca lumina lui Hristos să strălucească în toată lumea – prin noi! Fie ca tinerii să vadă în noi lumina lui Hristos, luminând calea spre o fericire reală și o prosperitate veșnică! Fie ca ei să vadă chipul speranței în noi!