Cugetări pentru fiecare zi din an, arhim. Trifon

Creștinismul este o religie comunitară, obștească, în care este încorporat conceptul mântuirii – ceea ce înseamnă că nimeni nu se poate mântui de unul singur, într-un vid existențial. Mântuirea ta și a mea sunt interconectate. Sfântul Serafim de Sarov sublinia această corelație: Dobândește Duhul Sfânt și o mie de oameni se vor mântui în jurul tău. În cele din urmă, întregul cosmos se transformă în Hristos Domnul.
Unitatea noastră ca popor al lui Dumnezeu își are temeiul în unitatea Sfintei Treimi. Iată de ce noi, creștinii ortodocși, departe de a ne trezi într-o Duminică dimineața și a ne hotărî așa, pur și simplu, la ce biserică să mergem de data asta, aparținem de fapt și de drept unei comunități de credincioși în care creștem duhovnicește, ca într-o familie, alături de cei care ne cunosc bine. Asemeni tuturor familiilor, nici această familie nu e perfectă; unii membri ai familiei ne irită, în timp ce de alții suntem mai apropiați.
Unul dintre cele mai importante atribute ale unei familii bisericești este responsabilitatea. Dacă vom migra de la o parohie la alta, vom ajunge să nu mai mergem regulat la Sfintele Liturghii duminicale. Cine să știe unde suntem noi? Participarea săptămânală la Sfânta Liturghie desfășurată la biserica parohiei căreia îi aparținem este o modalitate de a ne comporta ca niște persoane responsabile.