Cugetări pentru fiecare zi din an, arhim. Trifon

Când oamenii suferă și caută ajutor medical specializat înseamnă că sunt vulnerabili – iar încrederea pe care și-o pun în specialiști îi face să fie teribil de expuși exploatărilor și jecmănelilor de tot felul. De aceea există instituții autorizate care-i supraveghează pe medicii specialiști, cerându-le să răspundă de faptele lor, în cazul în care sunt lezați pacienții lor într-un fel sau altul. Nu putem îngădui să fie nimeni exploatat, mai ales cei vulnerabili, fie ei copii sau adulți.

În ultimă instanță, lucrul esențial este că toți suntem căzuți în păcat și toți avem nevoie de mântuire. Niciunul dintre noi nu are un comportament ireproșabil, deoarece toți suntem nedesăvârșiți, imperfecți; de fapt, mulți dintre cei din fruntea societății sunt mai prejos decât cei care le cer ajutorul. Toți putem fi vindecați în Biserica cea vie de către Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre. Dacă ne vom smeri, vom fi restaurați cu adevărat, o dată pentru totdeauna.

Cei care dețin poziții de autoritate – ofițeri de poliție, profesori, clerici, medici, psihologi, antrenori, conducători de armată sau doar vecini prietenoși – trebuie să-și păzească inimile cu mare grijă, știind că într-o bună zi se vor afla în fața Tronului lui Dumnezeu și vor da seama de faptele lor. Și vai de cel care a făcut rău unui copil!