Şi-acum ne zice Domnul, El, Dumnezeul nostru: „Întoarceți-vă la Mine, cu inimă cu tot, cu post, cu tânguire şi plângere adâncă, şi inimile sfâşiaţi-vă, nu hainele! La Domnul să vă’ntoarceţi, la Dumnezeul vostru, că-i milostiv şi îndurat, şi îndelung e răbdător şi mult e milostiv şi-I pare rău de ce e rău…Ioil 2, 12-13

Perioadele de post de peste an reprezintă un timp în care credincioșii caută să pătrundă mai adânc taina mântuirii, prin rugăciune, laudă și fapte de milostenie. Postul cuprinde și un element culinar, mai precis de abținere de la alimentele de origine animală (carne, ouă, lactate), nu pentru că acestea ar fi considerate „spurcate” de către creștini, ci pentru a oferi răgaz trupului și minții pentru limpezire (cercetările științifice moderne confirmă cele învățate din experiență și dobândite prin înțelegerea duhovnicească a Bisericii, anume, de pildă,  că un consum crescut de alimente de origine animală crește producția de cetone în organism, care, printre alte vătămări, încetinesc funcțiile cognitive ale creierului – învățarea, memoria, gândirea). De asemeni, prin post creștinii vor să se îndrepte către cele de sus, învățând trupul să se supună duhului, ca nu, făcându-și din pântece dumnezeu, să cugete cele pământești, după cum învață apostolul Pavel.

***

Mai jos găsiți rețetele pentru două băuturi care susțin buna funcționare a ficatului și a sistemului imunitar, numai bune de pregătit în postul Nașterii Domnului:

Suc de merișoare

  1. Se amestecă o parte suc de merișoare cu 3 părți apă.
  2. Se infuzează 1/4 linguriță nucșoară, 1/4 linguriță ghimbir și 1/2 linguriță scorțișoară pentru 20 de minute în 200 mL apă caldă, apoi se lasă la răcit.
  3. Se adaugă sucul de la 3 portocale și 3 lămâi și puțină miere.
  4. Se amestecă cu sucul de merișoare.
  5. Se consumă pe parcursul unei singure zile.

Suc de morcovi – la storcător

  • 3 morcovi
  • 1/2 portocală
  • 1/2 castravete
  • 1 cm rizom de ghimbir