Implică-te în organizarea agapelor!

Tu ai cercetat pământul şi din belşug l-ai adăpat, bogăţiile lui le-ai făcut să sporească; râul lui Dumnezeu s’a umplut de apă; Tu le-ai pregătit hrana, căci aşa e pregătirea Ta.Psalmi 64, 9

Proteinele sunt substanțe organice complexe indispensabile vieții, care au în compoziția lor carbon, hidrogen, oxigen, azot și uneori sulf, fosfor, fier și alte elemente.

Ce rol au proteinele în organism?

În primul rând, ele intră efectiv în structura celulelor, a diferitelor sale componente. Ele controlează transporturile de substanțe în și din celulă. Apoi, participă la formarea enzimelor și la repartiția la nivelul tuturor țesuturilor a apei și a substanțelor dizolvate în ea. Mai mult, proteinele participă la formarea anticorpilor și la protejarea organismului de acțiunea toxică a unor substanțe.

Unitățile structurale de bază ale proteinelor sunt aminoacizii. O parte dintre aceștia sunt sintetizați de organism, alții sunt preluați din alimente – esențiali. Pentru sinteza proteinelor proprii, organismul are nevoie de ambele categorii de aminoacizi în același timp.

Principalele surse de proteine:

Cele mai cunoscute surse de proteine complete (care conțin toți aminoacizii esențiali în cantități destul de mari) sunt de proteineorigine animală: carnea și brânzeturile (20 – 30%), ouăle (13%), laptele (4%). Totuși, deși mai puțin cunoscute, există și printre vegetale surse de proteine complete: soia, quinoa, semințele de cânepă, hrișca, amaranthul și probabil, cu timpul, se vor mai descoperi și altele.

Principalele surse de proteine parțial complete (complementare – presupun combinarea mai multor surse la aceeași masă) sunt din lumea vegetală: leguminoasele – mazăre, fasole, năut, linte (20 – 25%), cerealele – grâu, orez, orz, ovăz, secară și altele (10 – 15%), pseudocerealele (mei, quinoa, amaranth și altele), nuci și semințe (17%).

***sursă bibliografică: alimentatiaoptima.ro

Vezi aici mai multe despre o alimentație echilibrată.