Implică-te în organizarea agapelor!

Despre untUrdă cu mărar (rețetă)

Şi a luat Avraam unt, lapte şi viţelul pe care-l gătise şi le-a pus înaintea Lor; şi Ei au mâncat în timp ce el stătea alături de Ei, sub copac.Facere 18, 8

Untul este o grăsime de origine animală, valoroasă, cu un raport al acizilor grași esențiali echilibrat. Important de reținut este însă faptul că untul se consumă crud, niciodată gătit (prăjit, cuptor), deoarece nu este o grăsime rezistentă la temperaturi înalte. Pentru a-l utiliza la gătit, este recomandată clarificarea untului, cu obținerea așa-numitului unt Ghee, care conține circa 99% lipide, fiind rezistent la prăjire și râncezire. Acesta se găsește în magazinele de specialitate, dar poate fi preparat și acasă, prin încălzirea untului obișnuit pe baie de apă. După topire, se separă grăsimea, care formează un strat compact la suprafață și se pune la borcane închise la culoare și se păstrează la frigider.

untUntul este o sursă excelentă de grăsimi, vitamine liposolubile, minerale. Are un conținut ridicat de acizi grași saturați, dar aceștia nu cresc nivelul colesterolului în sânge și sunt ușor de digerat, contribuind la creșterea nivelului HDL („colesterolul bun”), un protector împotriva infarctului de miocard și accidentului cerebral vascular. Mai conține acizi linoleici conjugați care au capacitatea de a reduce formarea ateroamelor și de a stimula dezvoltarea mușchilor, inhibând depunerea grăsimilor și îngrășarea. Lecitina are de asemenea efectul de a împiedica depunerea grăsimilor pe pereții arteriali, iar fosfatidilserina este un component esențial pentru buna funcționare a celulelor, mai ales a neuronilor (efecte benefice asupra memoriei și capacității de învățare).

(prelucrare după Revoluție în bucătărie, de prof. de. Gh. Mencinicopschi, și www.doctormenci.ro)

 

Vezi aici mai multe despre o alimentație echilibrată.

…şi unt şi oi şi brânză de vaci…2 Regi 17, 29

  • 250 g urdă
  • 50 g unt
  • 1 lingură mărar tocat
  • sare integrală neiodată

Se freacă untul cu urda și cu sarea până devine o pastă. Se adaugă mărarul. Se poate servi și cu ceapă verde.

*** rețetă preluată din Revoluție în bucătărie, de prof. de. Gh. Mencinicopschi