Implică-te în organizarea agapelor!
În Grădina Raiului, când Dumnezeu a văzut că totul era foarte bine, le-a spus oamenilor că pot mânca din fructele oricărui pom, dându-le „toată iarba verde spre hrană”. Abia după potop, oamenilor li s-a permis să mănânce și carne – unii cercetători spun că aceasta s-a făcut în lipsa vegetației, care fusese distrusă. De altfel, Scriptura menționează numeroase reguli în privința sacrificării animalelor, limitând semnificativ consumul de carne. Astfel, un îndemn al lui Dumnezeu la cumpătare este redat prin exprimarea „fie un miel, fie un ied”, atunci când le stabilește evreilor rânduiala pregătirii mesei de Paști.
Dacă în vremurile vechi-testamentare păscutul vitelor era o practică comună, mai târziu, în timpul lui Iisus și în secolele următoare, pământul a fost cultivat tot mai mult, reducându-se considerabil spațiul destinat pășunării. Din acest motiv, carnea era rară și scumpă, marea majoritate a populației permițându-și să mănânce carne doar la marile sărbători. Animalele alese pentru sacrificare erau, de obicei, cele mai bătrâne, sau vițeii nepotriviți pentru jug.
Evenimentul central din calendarul evreiesc cu ocazia căruia se consuma carne era Sărbătoarea Paștilor, când mielul de jertfă era adus de acasă sau cumpărat din Ierusalim, de teamă ca animalul să nu se rănească în timpul călătoriei și să nu mai fie potrivit pentru jertfă. Carnea era friptă și consumată de familie cu legume și cu azimă.
Este interesant că lista animalelor permise pentru hrană este alcătuită, în general, din animale domestice, animale care au fost crescute și îngrijite de om. Cercetătorii văd în aceasta un mijloc de a-i face pe oameni să înțeleagă valoarea vieții, viață care le este luată animalelor pentru a fi mâncate. Din acest punct de vedere, modernitatea ne pune un văl pe ochi și pe inimă întrucât cei mai mulți dintre noi, când dorim să avem carne la masă, nu trebuie decât să mergem la măcelărie, neparticipând și ignorând complet operațiunile ce precedă momentul cumpărării.
(prelucrare după Hrana din timpurile biblice, de M. F. Vamosh)
Vezi aici mai multe despre o alimentație echilibrată.
- 1 ceașcă bulghur
- 4 cești apă sau supă
- 1 ceapă tocată fin
- 1 linguriță stafide
- sare
- piper proaspăt măcinat
- 4 lingurițe ulei de măsline
- 3 lingurițe muguri de pin
Puneți bulghurul în supă până se absoarbe toată. Căliți ușor ceapa în 2 lingurițe ulei. Adăugați mugurii de pin și stafidele. Luați de pe foc și adăugați bulghurul. Condimentați. Condimentați puiul în interior și exterior și umpleți cu amestecul de bulghur. Puneți în cuptorul fierbinte timp de 10 minute, reduceți focul la mediu și coaceți timp de 40 de minute, stropind ocazional cu ulei.
- 1 ceașcă apă sau supă
- 1 linguriță oțet
- 3/4 ceașcă frunze de mentă tocate fin
- 2 lingurițe pătrunjel tocat fin
- 2 lingurițe frunze de țelină tocate fin
- 1/2 linguriță coriandru măcinat
- 1/2 ceașcă curmale tocatate fin
- 2 lingurițe ulei de măsline
- 1 ceașcă vin alb
- sare și piper
- 1 linguriță de miere – se adaugă după ce se răcorește sosul
Fierbeți supa, oțetul și verdeața 5 minute. Adăugați restul de ingrediente și fierbeți încă 10 minute. Condimentați.
*** rețete preluate din Hrana din timpurile biblice, de M. F. Vamosh
0 Comments