Expoziţia „Bradul” va încheia seria expoziţiilor dedicate Sfinţilor Martiri Brâncoveni cu prilejul tricentenarului martiriului acestora. Prin plasarea ei, în mod deliberat, la începutul noului an, 2015, încerc sa subliniez faptul că slăvirea şi cinstirea Brâncovenilor, repere culturale si spirituale ale neamului romanesc, este un proces ce-şi urmează calea firească spre desăvârşire.
 
Invit_BRADULŢin să amintesc faptul că, proiectul personal pe care l-am dedicat Sfinţilor Brâncoveni a fost iniţiat cu doua decenii în urmă şi se numără printre preocupările mele constante.
 
Unul dintre simbolurile pe care le-am integrat în iconografia  Sfintilor Brâncoveni este bradul, arbore emblematic al spaţiului românesc. Bradul are semnificaţii multiple făcând trimitere la viaţă, moarte, verticalitate, demnitate, dârzenie si înalţare spirituală.
 
În această expoziţie sunt reunite, cu precădere, lucrări din lemn sculptat şi pictat, câteva piese de grafică, fotografii şi, desigur, brazi vii si foşti brazi de Crăciun. Aceşti brazi de Crăciun, care nu mai au podoabe, care si-au încheiat menirea, ieşiţi din ritual, au adus până de curând bucurie şi mireasmă de cetină în casele oamenilor iar acum, în loc sa fie aruncaţi la gunoi, sunt aduşi să ne bucure şi în acelasi timp să ne tulbure, creând emoţie artistică într-un eveniment cultural. Asocierea registrului artei sacre cu cel al obiceiurilor de Crăciun, prin simbolul bradului, vine să întarească simbolistica artistică a proiectului dedicat Brâncovenilor dar, în acelaşi timp, ne provoacă sa medităm la nestatornicia şi perisabilitatea lucrurilor, sentimentelor, evenimentelor dar şi la ideile de ciclicitate a fenomenelor şi, nu în ultimul rând, la nevoia de repere fundamentale care ne ajută să ne găsim traiectoria în aceasta lume atât se schimbatoare.
Vernisajul va avea loc joi, 29 ianuarie 2015, ora 16:00 la Muzeul Naţional “Dimitrie Gusti”, în sala “Gheorghe Focşa”.

Expoziţia va fi prezentată de Mihai Plămădeală, istoric de artă şi Radu Boroianu.

Expoziţia va putea fi vizitată in perioada 29 ianuarie – 22 februarie  2015, de miercuri pana duminică între orele 09:00-17:00.

Cu preţuire,
Elena Murariu

Informaţii suplimentare:

Elena Murariu
Telefon: 0741-170.284
E-mail: murariuelena@yahoo.com
FB: https://www.facebook.com/constantin.brancoveanu.iconografie
URL: http://www.constantinbrancoveanu.ro/, http://icoane.arts.ro/