Adam a cercetat creatia lui Dumnezeu, dand nume la fiecare, dar nu a aflat “ajutor pe potriva lui”… Cum poate fi aceasta, din moment ce ne aducem aminte ca Dumnezeu l-a facut pe om barbat si femeie (Facere 1:27) ?! Unde era seamanul lui Adam?

Cert este ca acesta exista, insa lui Adam nu I s-a dat inca de la Domnul darul de “a vedea” pe cel (sau mai bine zis cea) asemenea lui; prin a vedea nu intelegem a relationa instinctual, ca animalele, ci a dialoga fata catre fata, inima catre inima, de a recunoaste chipul lui Dumnezeu in celalalt.

“Atunci a adus Dumnezeu asupra lui Adam somn greu

Termenul prin care se traduce cel mai bine  cuvatul subliniat este extaz, viziune; deci Domnul a descoperit lui Adam, prin vedere dunezeiasca, ca cea de langa el este de asemanea chipul lui Dumnezeu si calatoare cu el pe drumul desavarsirii, al comuniunii depline cu Dumnezeu.

Atunci Adam a gasit “ajutor pe potriva lui”, fiind astfel intemeiata prima familie; iata in ce consta taina nuntii: unirea barbatului cu femeia in Dumnezeu. Cuvintele rostite de Adam se reiau la fiecare celebrare a acestei taine pana in ziua de azi: “De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va uni cu femeia sa si vor fi amandoi un trup”.

Ana I.