Prin diferitele contraceptive pe care cercetătorii le-au pus la îndemâna familiilor în anii ’20, soţii s-au regăsit ca stăpâni pe propria lor fertilitate şi au început să-i considere pe copii ca pe un produs de familie şi nu ca pe un dar divin al vieţii, ca până atunci. În acest fel s-a distrus echilibrul primordial dintre cele 2 aspecte ale sexualităţii: unitatea dintre soţi pe de o parte şi procreaţia pe de altă parte. Drept consecinţă procreaţia s-a restrâns dramatic punând în pericol supravieţuirea societăţilor noastre (a se vedea evoluţia demografică a României) iar plăcerea s-a autostimulat printr-o creştere exponenţială, năpădind unitatea soţilor devenită curând un cadru prea strâmt de manevre.

Contracepţia admisă pentru “binele familiei” a oferit copiilor acestor familii dorinţa de a experimenta plăcerea parinţilor lor într-un cadru “mai puţin formal”. Rezultatul: revoluţia sexuală a anilor ’60: “free mind, free body, free sex.”

Această revoluţie a generat, la rândul ei, într-un timp scurt, al aceleiaşi generaţii, alte roade ale morţii: avortul masiv, emanciparea homosexuală, explozia pornografiei, încurajarea perversiunilor de tot felul (printre elevi mai ales), generalizarea divorţului şi a familiilor monoparentale, criza educaţională şi violentă în rândul tinerilor. Ar mai fi şi drogurile, care vin să mângiie pe cel pe care dragostea nu l-a satisfacut în mod corespunzător aspiraţiilor lui, şi multe altele. În cele din urmă, contracepţia dă naştere, dacă se poate spune aşa, eutanasiei, prin care societăţile noastre divorţate şi îmbătrânite scapă de o sarcină de nesuportat; cei tineri scapă de cei care i-au îndrumat pe aceste căi ale morţii. Oare nu vom fi şi noi bătrâni într-o zi ?

Există alternative ? La trecut nu ne putem întoarce, dar Hristos Însuşi ne aşteaptă să luam nişte hotărâri serioase cu privire la viaţa noastră de familie.

În primul rind DA lui Hristos în viaţa noastră.

Apoi DA abstinenţei, DA procreerii şi DA fidelităţii până la capat.

În acelaşi timp NU contracepţiei şi mentalităţilor ce o însoţesc, NU păcatului şi NU diavolului cu tot meşteşugul lui de dezbinare.